Watersport Vereniging Op 't End, Uithuizen
  • Home
  • Haveninformatie
  • Aankomst/vertrek
    • Bruggen Boterdiep
    • Nieuws & stremmingen
  • Uithuizen & het Hogeland
  • Foto’s
  • Bestuur
Selecteer een pagina

Foto's

vaartocht Schaphalsterzijl - Uithuizen 2018

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Paul Wernenkinck, de teksten bij iedere foto zijn van Gewo de Jager.

 

01. Het Winsumerdiep met buurtschap en sluis Schaphalsterzijl. Een sluis met een boeiende geschiedenis. De oorspronkelijke sluis is van 1459. Deze werd vervangen in 1733. In 2005 is de sluis i.v.m. de bodemdaling aangepast en vernieuwd en daarbij is een gemaal gebouwd.
02. Winsum t.h.v. jachthaven en camping “Marenland”.
3. Winsum. Aanlegvoorziening nabij het dorp.
04. Winsum. Monumentale stenen boogbrug “de Boog” uit 1808. De brug verbindt Winsum met Obergum.
5. Winsum. Huizen aan het Winsumerdiep nabij brug “de Boog”.
6/1. Vooruitkijkend na passage brug “De Boog”.
6/2. Achteromkijkend naar brug “de Boog”.
7. Winsum. Jeneverbrug. Via deze brug toog men vroeger naar het buurdorp voor een borrel. Type hoogholtje, in het Gronings “Baalkje”. In dit geval een “Iezer’n Baalkje”.
8. Onderdendam. Wachten voor de Zijlvesterbrug. Onderdendam was vroeger een zeer belangrijke centrumplaats, knooppunt voor de trekvaart en later de beurtvaart. Vanaf de boot zie je de historische panden: het oude waterschapsgebouw, de vroegere rechtbank en het Regthuys (staan deels de foto). 50 mtr. na de brug bakboord aanhouden naar het Boterdiep.
9/1. Schutsluis en gemaal “Den Deel”. Het eerste Groninger bodemdalingssluis en gemaal. Gebouwd in 1992. Geldt als een van de mooiste moderne gemalen van Nederland. Het gebouw is grotendeels opgetrokken uit glas.
9/2. Schutsluis en gemaal “Den Deel”. Het eerste Groninger bodemdalingssluis en gemaal. Gebouwd in 1992. Geldt als een van de mooiste moderne gemalen van Nederland. Het gebouw is grotendeels opgetrokken uit glas.
10.	Onderweg naar Fraamklap.
11.	Brug en dorp (1654) Fraamklap. Bekend bij Noorderrondrit-schaatsers als de Bartlehiem van Groningen. Slechts 15 huizen en 40 inwoners. Direct na de brug nemen we een scherpe bocht naar bakboord. Vlot gevolgd door de……
12.	T.A. Musschengabrug. Gebouwd in 2008 vanwege de toen gerealiseerde rondweg om Middelstum.
13.	Middelstum. Hoogholtje Kerkbrug. Deze Kerkbrug is gesitueerd in het oude kerkpad (1903) tussen Middelstum en de wierde Toornwerd.
14.	Middelstum. Stellingmolen “de Hoop” van 1855.
15.	Middelstum. Basculebrug Ewsum. Na deze brug nemen we gelijk een scherpe bocht naar bakboord.
16.	Middelstum. In 2015 gebouwd hoogholtje dat leidt naar de voormalige borg Ewsum waarvan overigens alleen de gevechtstoren en het Schathuis zijn behouden.
17.	Toornwerd. De in 2011 gerestaureerde monumentale Toptil of Gele Til nabij de wierde Toornwerd. Reeds in 1660 was hier al een brug. Verbouw geschiedde in 1931. Dit is de enige brug in z’n soort in de provincie.
18.	Kantens. Hoogholtje.
19.	Varen door Kantens met nabij de brug een zgn. schandpaal (niet op de foto).
20.	Kantens. Stellingmolen “Grote Geert” van 1818/1852.
21.	Rottum. Na een scherpe bocht naar stuurboord zien we aan bakboordzijde de ruïnes van steen- en draineerbuizenfabriek “Ceres”. In periode 1857 tot 1969 als zodanig in gebruik.
22/1. Nabij “Ceres” vooruit kijkend. Het Boterdiep.
22/2. Nabij “Ceres” achterom kijkend. Het Boterdiep.
23/1.	We naderen onze eindbestemming. Plaats en brug Doodstil. Til is het Groningse woord voor brug. Uitspreken als Doods-til. Doodstil, met ruim 100 inwoners, werd in 2005 uitgeroepen tot mooiste plaatsnaam van Nederland. Op de brug, die nog ouderwets met de hand wordt gedraaid brugwachter Henk. Rest ons nu nog de laatste 1 1/2 km. naar Uithuizen.
23/2. We naderen onze eindbestemming. Plaats en brug Doodstil. Til is het Groningse woord voor brug. Uitspreken als Doods-til. Doodstil, met ruim 100 inwoners, werd in 2005 uitgeroepen tot mooiste plaatsnaam van Nederland. Op de brug, die nog ouderwets met de hand wordt gedraaid brugwachter Henk. Rest ons nu nog de laatste 1 1/2 km. naar Uithuizen.
24/1. Eindbestemming Uithuizen is in zicht. Aan de rand van Uithuizen nabij de graansilo passeren we eerst nog de in 2000 gebouwde brug Zandeweer, aangelegd i.v.m. de toen gerealiseerde rondweg.
24/2. Eindbestemming Uithuizen is in zicht. Aan de rand van Uithuizen nabij de graansilo passeren we eerst nog de in 2000 gebouwde brug Zandeweer, aangelegd i.v.m. de toen gerealiseerde rondweg. Op de foto brugwachter Annie met haar zoon.
25.	Zicht op Uithuizen direct na brugpassage.
26.	De eindbestemming. De haven van Uithuizen. Ligplaats voor eigen liggers en passanten. Uithuizen is het centrumdorp van de in 2019 na herindeling ontstane nieuw gevormde gemeente Het Hogeland, de op een na grootste gemeente van Nederland. Uithuizen heeft een uitgebreid winkelbestand. Deze is op loopafstand (ca. 150 mtr.) van de haven.

Uithuizen

Weersverwachting
Uithuizen

Weeronline.nl – Meer weer in Uithuizenweeronline.nl Altijd jouw weer

Contact

Havenmeester
J Kroeske 06-47861083

Secretariaat

T. Bol
info@wsvoptend.nl

Opgericht 29 maart 1972

FWNG

Wij zijn aangesloten bij de Federatie Watersportverenigingen Noord-Groningen

  • Facebook
ontwerp & beheer DIXTOPPELS.NL